Митровац на Тари

Митровац на Тари

Дечје одмаралиште „Митровац на Тари“,смештено је на истоименој висоравни планине Тара, на надморској висини од 1.082 м. Припада општини Бајина Башта, од које је удаљено 34 км. Од Ужица је удаљено 75 км, а од Београда 180 км. Овај предео карактерише умерена, стабилна, планинско-континентална клима, чист ваздух, велики број сунчаних сати и нарочито „ружа ветрова“, те га је зато група природњака из САНУ и изабрала као локацију за дечје летовалиште. У великом националном парку Таре срећу се шуме бора, јеле, смрече, букве и Панчићеве оморике. На тако малом простору може се срести богата фауна, од речне краљице младице, шарана, липљана, преко белог супа са Дебелог брда, до тарске високе дивљачи-мрког медведа, дивокоза, срна, лисица, вукова, дивљих свиња, зечева.

„Митровац на Тари“ чини комплекс од седам павиљона, изграђених у планинском стилу. У Централном павиљону, који је реновиран 2020. године, може се сместити 70 гостију, собе су двокреветне, трокреветне и четворокреветне и свака има сопствено купатило. У оквиру овог павиљона, налазе се и два апартмана који се могу изнајмити на дан. Осталих шест павиљона поседује вишекреветне собе, са највише дванаест кревета. У прва два павиљона, налазе се вишекреветне собе са купатилом, а у преостала четири, вишекреветне собе са етажним купатилом. За пратиоце деце, на сваком спрату, постоје собе са купатилом. Укупни капацитет Одмаралишта је 640 гостију.

Од додатних садржаја, сваки павиљон поседује дневни боравак, учионицу за извођење наставе или друге адекватне садржаје.

У оквиру Централног павиљона Одмаралишта, налазе се и ресторан, просторије за дневни боравак, дискотека, продавница и затворени базен који се користи према унапред утврђеном договору (димензије 12,5 х 16,20 м х 1,8 м). Унутар комплекса постоје травнати фудбалски терени са трибинама, помоћни травнати фудбалски терен са баги стазом, више бетонских терена за мале спортове (кошарка, одбојка, рукомет, мали фудбал) и обележене и уређене стазе до оближњег ресторана „Качара“, у којем можете пробати наше надалеко чувене палачинке и специјалитете куће. Постоје услови и за припреме спортиста млађих категорија, који тренирају борилачке вештине (аикидо, џудо, карате, теквондо). У зимском периоду, може се користити и ски лифт, а комплетна ски опрема и опрема за друге спортове на снегу може се изнајмити у објекту. Професионални инструктори скијања обучавају полазнике Школе скијања.

Корисницима је, током 24 сата, на услузи лекарска служба и рецепција. Услуга у одмаралишту је на бази пуног пансиона, служи се по принципу класичног послуживања (три оброка + ужина за децу).

Свакодневно се организују пешачки излети, у пратњи рекреатора и аниматора нашег Одмаралишта, до познатих туристичких локалитета - Бањска стена, Природног резервата „Црвени поток“, у оквиру којег се налази локалитет „Тепих ливада”, хранилице за срне, видиковац језера Заовине и Перућца, оштре стене, ловачких чека, станишта Панчићеве оморике, долине шетача и других места у близини објекта. Постоји могућност организовања факултативних излета до ХЕ “Перућац”, Бајине Баште, СК „Кадињача“, манастира Рача, реке Врело, језера Заовине, насеља Мокра Гора, Музејско-туристичког комплекса “Шарганска осмица“, насеља „Кремна“, туристичке зоне „Предов крст“.

Деценијама дуга традиција и име које памте генерације, јесу гаранција да сте одабрали прави начин за срећно детињство вашег детета. Наша маскота овог објекта, меда Тарко, радо ће вам пружити добродошлицу и заједно са вама створити незаборавне успомене.

 • Централни павиљон

  Централни павиљон, који је реновиран 2020. године, располаже са 76 лежаја распоређеним у дво, тро, четворо, шесто и седмокреветним собама са сопственим купатилом. У оквиру овог павиљона, налазе се и два апартмана који се могу изнајмити на дан. Такође, павиљон садржи и рецепцију, ТВ салу, дневни боравак, ресторан, библиотеку, продавницу, дискотеку и затворен базен (користи се према договору).

 • Дечји павиљон

  Комплекс дечјих павиљона састоји се од шест павиљона, изграђених у планинском стилу. Дечји павиљони располажу са 564 места, у собама са 8 до 12 кревета, као и дво и трокреветним собама за васпитаче. У првом и другом павиљону налазе се собе са купатилом, а у преостала четири павиљона су собе са етажним купатилима. Павиљон се састоји од приземља, првог и другог спрата и поткровља. На сваком спрату су и собе са купатилом за пратиоце деце – васпитаче. У склопу трећег павиљона налази се амбуланта, која пружа здравствене услуге са стручним медицинским особљем, доступним током 24 сата. Поред дневног боравка, у сваком павиљону се налазе и учионице.

  • Павиљон бр. 1 „Пахуља“ (98 лежаја)
  • Павиљон бр. 2 „Гора“ (98 лежаја)
  • Павиљон бр. 3 „Сунце“ (92 лежаја)
  • Павиљон бр.4 „Борови“ (92 лежаја)
  • Пљвиљон бр.5 „Звезде“ (92 лежаја)
  • Павиљон бр.6 „Срна“ (92 лежаја)
 • Етно ресторан Качара

  У саставу одмаралишта послује и етно ресторан “Качара”. На месту данашњег ресторана, давне 1951. године отворен је легендарни етно ресторан „Качара“ као упориште путника и свих љубитеља доброг залогаја. Од тада се у „Качари“ много појело и попило, многе су приче испричане, бројне зоре дочекане… Смењивали су се гости и мењали обичаји, али је правило остало исто – у „Качару“ се увек враћа. Као сјајан спој традиционалног и савременог, „Качара“ представља омиљену дестинацију поклоника култа правог етно ресторана. Предивна стара кућа направљена од дрвета и опремљена по најсавременијим угоститељским стандардима задржала је своју топлу домаћинску атмосферу. Љубазно и предусретљиво особље, увешће вас у неки други свет у коме нема журбе и метежа свакодневице – свет у коме је све подређено уживању у укусима и мирисима уз звуке одабране староградске музике.

 • Панорама

  Панорама локалитета на Митровцу

  Кликните на опцију fullscreen за приказ на целом екрану, или поделите ову панораму кликом на опцију embed & share.