Станишинци на Гочу

Станишинци на Гочу

Станишинци, наше дечје летовалиште и истоимено мало планинско село, налазе се на планини Гоч, у Специјалном резервату природе, у којем је око 40 процената укупне балканске флоре и фауне, на надморској висини од 780 м, у централној Србији, у општини Врњачка Бања. Удаљено је 215 км од Београда и 17 км од Врњачке Бање. Клима је умерено континентална, а питома природа коју чине, углавном, букова и јелова шума, бројни потоци и речице,и кристално чист ваздух, ствара идеалне услове за извођење школе у природи током читаве године. Приликом доласка на ово живописно место, добродошлицу ће вам пожелети наша маскота, плави зека Гочко, који као да је доскакутао из „Песме о плавом зецу“, Душка Радовића, а домаћински дочек, уз со, погачу, слатко и воду са извора, заувек ће придобити ваше срце.

Летовалиште се састоји од три објекта, „Пахуљица“, у оквиру којег је рецепција, „Сунце“, у којем се налази ресторан „Гочки астал“ и дискотека и Нове зграде, која је комплетно реновирана. Собе су вишекреветне, са највише десет кревета. Купатила су етажна. За пратиоце деце обезбеђене су собе са сопственим купатилом. У свакој соби налазе се нови кревети, који су набављени 2019. године. Укупан капацитет Одмаралишта је 150 гостију.

Од додатних садржаја, гостима су на располагању просторије за дневни боравак са ТВ-ом, учионице, продавница, брижљиво уређено двориште, са јелама и боровима, у којем се обраћа пажња на сваки детаљ - са путоказима, учионицама у природи, опремљеним таблом и клупама, баштом са столовима и столицама, кућицама, израђеним од дрвених бачви, у којем је и Чаробна дискотека на отвореном, роштиљ, на којем се припрема укусна храна, која се и сервира у дворишту, дрвена љуљашка за одрасле. Гости нашег летовалишта могу користити терене за кошарку, одбојку, рукомет и мали фудбал, са бетонском подлогом, исцртане различитим бојама за одговарајући спорт и игралиште са клацкалицама, љуљашкама и пењалицама.Вештачко језерце „Гочко око“, са паткицама, које у њему живе, уско корито „Радичевића потока“, познатог под називом „Грозничавац“, који протиче двориштем нашег Одмаралишта, доприносе посебној опуштајућој атмесфери, која опчињава сваког посетиоца.

Корисницима је, током 24 сата, на услузи лекарска служба.

Са нашим рекреаторима и аниматорима свакодневно се изводе пешачки излети до воденице, сеоске школе, сеоске цркве, рибњака, сеоских домаћинстава и видиковаца, у оквиру којих се деца могу упознати са свакодневним животом, навикама и обичајима мештана тог подручја и уживати у предивном погледу на суседне планине Копаоник и Жељин.

Постоји могућност организовања факултативних излета до Врњачке бање, Александровца, Митровог поља, манастира Свети врачи, манастира Жича, манастира Студеница, Крушевца (Лазарев град), цркве Лазарица...