Шупља стена на Авали

Шупља стена на Авали

“Шупља стена на Авали” је дечје одмаралиште које припада Центру дечјих летовалишта од новембра 2019. године. Налази се на ниској планини Авала, чија је надморска висина око 500 метара, а удаљено је 25 километара од Београда. Још 1936. године, Авала је проглашена Националним парком, а крајем 2007. године, Скупштина града Београда прогласила је ову планину заштићеним природним добром. Ова ваздушна бања јединствена је по свом положају, сам објекат ушушкан је међу дрвећем борове шуме и одвојен од главних саобраћајница, па представља идеалан смештај за боравак деце. Ово место представља праву ризницу сећања и буди успомене свим бившим ђацима, који су овде долазили на излете, а може бити права инспирација за причање занимљивих прича за све будуће генерације. Наша маскота, веверица Жирка ће вам, свакако у томе помоћи кроз игру и забаву.

Одмаралиште се састоји од два реновирана објекта, главни објекат поседује ресторан, намењен свим гостима овог комплекса, као и четири студија. У другом објекту, капацитета 70 места, налазе се вишекреветне собе са највише 6 кревета, које имају етажна купатила.

Од додатних садржаја, гостима су на располагању, конгресна сала, играоница, тоалети, рецепција, брижљиво уређено и ограђено двориште са јелама и боровима, паркић са љуљашкама и справама за децу. У оквиру летовалишта постоје и терен за кошарку, одбојку, рукомет и мали фудбал, са бетонском подлогом као и терен за мали фудбал, са травнатом подлогом.

Корисницима је, током 24 сата, на услузи лекарска служба.

Са нашим рекреаторима и аниматорима изводе се пешачки излети до споменика Незнаном јунаку, подигнутог 1938. године, у част палим борцима у Првом светском рату, Авалског торња високог 205 м, обновљеног 2010. године, на основама првобитне грађевине, која је изграђена 1965. године и представљала највишу грађевину у тадашњој Југославији, до средњовековног града-тврђаве „Жрнова“, којем су Срби дали име „Жрнов“ или „Жрновица“ а Турци су га назвали „Авала“. Могуће је организовати факултативне излете до Калемегдана, Зоолошког врта, Скадарлије, и других познатих дестинација у Београду и околини.