Букуља у Аранђеловцу

Букуља у Аранђеловцу

У срцу Буковичке бање, у Аранђеловцу, налази се дечје одмаралиште „Букуља у Аранђеловцу“, у подножју планине Букуља, на 270 м надморске висине. Удаљено је 80 км од Београда и 110 км од Ужица. Планина Букуља обрасла је листопадном шумом, а њен врх штити Аранђеловац од јаких ветрова, чини климу благом и погодном за извођење спортова и рекреације.

Топлу добродошлицу пожелеће вам наша маскота, мачак Веселин, који ће вам показати читав комплекс, терене, стазе и разне занимљиве кутке у околини.

Комплекс се састоји од три павиљона. Два павиљона су комплетно реновирана, 2019. и 2020. године, располажу вишекреветним собама, са највише пет кревета, сопственим купатилом и терасом. Пратиоцима деце намењене су собе са купатилом, телефоном и терасом. У трећем павиљону налазе се трокреветне собе и соба за пратиоце деце, са етажним купатилом. У том објекту постоји и учионица. Укупан капацитет Одмаралишта је 180 гостију. Ресторан се налази у другом павиљону.

Од додатних садржаја, у Одмаралишту се могу користити просторије за дневни боравак са ТВ-ом, учионице, продавница, дискотека, учионице у природи, терени за мале спортове (кошарка, одбојка, рукомет, мали фудбал), игралиште са справама за играње, а напољу се налазе и столови за стони тенис. Исцртани терен, са бетонском подлогом за фудбал и рукомет је димензија 60м*30м, поседује голове и мреже, на њему се налазе три исцртана попречна терена за кошарку или одбојку. Други терен, такође са бетонском подлогом, димензија 30м*20м, опремљен је за извођење кошарке и одбојке. Поред терена, налази се и мини трим стаза, са препрекама, а у парку Буковичке бање, поред Летовалишта, постоји уређена професионална трим стаза, са справама за вежбање. Постоји могућност изнајмљивања спортских терена у одређеним спортским халама (у Спортском центру, Економској школи, која је најближа, и других), и терена фудбалских клубова, у Аранђеловцу, али се коришћење тих сала и терена наплаћује, према ценовнику тих установа и клубова.

Корисницима је, током 24 сата, на услузи лекарска служба.

Наши рекреатори и аниматори свакодневно организују шетње наших малишана и гостију до парка Буковичке бање, Кнежеве сале у „Старом здању”, виле „Караџић”, врха Букуље, до којег воде обележене пешачке стазе, Буковичке цркве, цркве Св. Архангела Гаврила…

Могуће је организивати и факултативне излете до Рисовачке пећине из периода палеолита, језера Гараш, на падини планине Букуља, фабрике минералне воде „Књаз Милош”, чији је извор на врху те планине, Орашца, Тополе, Опленца, куће краља Петра Првог, Карађорђеве цркве и конака.