Програми

Распуст

Овај програм обухвата боравак у камповима, летовања и зимовања. Активности су и забавног и едукативног карактера......


 • Кампови

  Овакав облик рада подразумева планирање јутарњих, преподневних, поподневних и вечерњих активности, њихов распоред и динамику, при чему полазну основу чине законитости развоја и потреба деце. Центар дечјих летовалишта организује за децу разне спортске, културне, научне, еколошке и уметничке кампове.


  Кампови су намењени младима који долазе из Србије, региона и из дијаспоре. Са полазницима учи и ради стручно особље: професори, тренери, аниматори и кроз интензивне курсеве омогућавају деци усавршавање разних вештина. У зависности од потребе и активности кампа за реализацију се бира летовалиште које има најпогодније услове.


  Пре јутарње наставе деца имају спортско-рекреативне активности. После кратког одмора деца похађају часове енглеског или српског језика или слушају занимљива предавања из историје.


  Настава се одржава у природној средини, обогаћена је интерактивним, уметничким радионицама и креативним садржајима. Све активности су и забавног карактера како би стицање нових знања учинили што интересантнијим.


  У циљу ближег упознавања српске културе и традиције, за време трајања кампа организују се излети током којих ће деца посетити разне културно-историјске знаменитости. У програме кампа често буду укључена и еколошка предавања и радионице која подижу свест о очувању животне средине.


  По завршетку кампа деца се такмиче за пехаре, медаље и плакете и сви добијају дипломе за успешно завршену школу коју су похађали током кампа.


  Циљ дечијих кампова је учење, усавршавање вештина и стицање пријатељстава између наше деце из дијаспоре и деце из Србије, као и размена њихових знања и искустава.

 • Летовања

  Лету се највише радују ђаци јер са њим почиње велики распуст.


  Поред стандардног програма, коришћење базена (Тара) и других активности у оквиру објекта, летовање може да обухвати (у зависности од узраста), дуже шетње и излете у околини. Излети могу бити целодневни или полудневни (са повратком на ручак).


  У одмаралишту “Митровац на Тари” свакодневно се организују пешачки излети, у пратњи рекреатора и аниматора нашег одмаралишта, до познатих туристичких локалитета - Бањска стена, Природног резервата „Црвени поток“, у оквиру којег се налази локалитет „Тепих ливада”, „хранилице за срне“, видиковца језера Заовине и Перућац, Оштре стене, Козје стене, ловачких чека, станишта Панчићеве оморике, долине шетача и других места у близини објекта. Постоји могућност организовања факултативних излета до ХЕ “Перућац”, Бајине Баште, СК „Кадињача“, манастира Рача, реке Врело, језера Заовине, насеља Мокра Гора, Музејско-туристичког комплекса “Шарганска осмица“, насеља „Кремна“, туристичке зоне „Предов крст“.


  У одмаралишту „Станишинци на Гочу“ реализују се шетње до сеоске цркве са циљем обнављања појмова о оријентацији помоћу цркве, сунца, маховине, годова на пању и сл. Обиласком Медине пећине, деца ће сазнати како настаје креч, а излетом до сеоског домаћинства упознаће се са сеоском средином као и са животом и радом људи у планинским пределима. У свакодневној шетњи најмлађи ће уживати у нетакнутој природи овог краја те ће моћи да виде воденицу поточару и рибњак, посете сеоску школу и упознавају се са животом њихових вршњака из овог краја и да остваре нова другарства. У договору са васпитним особљем постоји могућност организовања полудневних и једнодневних излета до: Врњачке бање, Жупских винограда-Александровца, Митровог поља, као и бројних културно-историјских споменика (Манастир Жича и Студеница, град-тврђава Крушевац) Излети се посебно наплаћују.


  У одмаралишту „Рудник на Руднику“ боравак оплемењују и употпуњују организовани пешачки излети: посета цркви Св.Ђорђа, Шумске куће, варошице Рудник, рудника олова и цинка, површинског копа, стазе здравља, Љубавне чесме, воденице, Цвијићевог врха, угашеног вулкана ,,Остравица”. Постоји могућност организовања полудневних и једнодневних излета аутобусом до Горњег Милановца, Тополе, Опленца, манастира Враћевшница, Такова, куће српско-норвешког пријатељства, цркве у Савинцу, куће краља Петра, Карађорђеве цркве и конака. Излети се посебно наплаћују.


  У одмаралишту „Букуља у Аранђеловцу“ у оквиру дневних активности, посетиоци могу, у пратњи аниматора, да реализују шетње до Парка Буковичке Бање, виле „Караџић“, Буковичке цркве, цркве Св. Архангела Гаврила, цркве Св. Петра и Павла. Такође, могу се организовати полудневни или једнодневни факултативни излети до Рисовачке пећине, Орашца, језера Гараши, Тополе, Опленца, куће краља Петра, Карађорђеве цркве и конака. Може се посетити и ловачка кућа, аква парк или етно-село. Излети се посебно наплаћују.


  У одмаралишту „Стеван Филиповић на Дивчибарама“ у оквиру дневних могућности, посетиоци могу да обиђу Чалачки поток који је специјални резерват природе, познат по очуваним шумама јеле, букве, али и белог и црног бора и смрче. Осим овог, на Дивчибарама се налазе још три резервата природе – Црна река, Забалац и Вражји вир. На пешачким излетима са рекреаторима и аниматорима, корисници имају могућност да упознају разноврсни биљни и животињски свет. Шетње се изводе до Веселе ливаде, Црног врха, малог Голупца, Паљбе, видиковца Краљев сто, и других околних места.


  У одмаралишту „Шупља стена на Авали“ у оквиру дневних активности за наше кориснике, са рекреаторима и аниматорима, изводе се пешачки излети до споменика Незнаном јунаку, подигнутог 1938. године, у част палим борцима у Првом светском рату, Авалског торња високог 205 м, обновљеног 2010. године, на основама првобитне грађевине, која је изграђена 1965. године и представљала највишу грађевину у тадашњој Југославији, до средњовековног града-тврђаве „Жрнова“, којем су Срби дали име „Жрнов“ или „Жрновица“ а Турци су га назвали „Авала“. Могуће је организовати факултативне излете до Калемегдана, Зоолошког врта, Скадарлије и других познатих дестинација у Београду и околини.

 • Зимовања

  Зима је најлепша на планини јер зимски амбијент никога не оставља равнодушним. Удаљеност од градске гужве, (саобраћај, бука, загађен ваздух) боравак и вишечасовна активност на чистом ваздуху, изузетно повољно делује на људски организам. Зима нуди низ различитих начина да се забавимо, рекреирамо, надмећемо и активирамо. Игре на снегу представљају главну преокупацију малишана у зимским данима. Од снега се могу правити разне фигуре од Снешка Белића до кућица и замкова из дечје маште.


  Програма који се реализују у зимском периоду: шетње, игре на снегу, грудвање, санкање, организује се и школа скијања. Вечерње забаве су нешто што чини саставни део зимовања. То је време када се уз топао чај или какао играју карте, човече не љути се, игра пантомиме, асоцијације, причају вицеви, певају песме, организују маскембали и остале разне забавне активности. Током зимовања актуелно је коришћење базена у одмаралишту Митровац на Тари.