ЦДЛ данас

Нешто о нама

ЦДЛ данас

Центар дечјих летовалишта и опоравилишта града Београда основан од стране Скупштине града Београда давне 1956. године , у октобру 2021. године, обележиће 65 година постојања Установе.


Објекти ЦДЛ-а данас су:


 • Митровац на Тари – капацитета 640 лежаја
 • Стеван Филиповић на Дивчибарама- капацитет 240 лежаја
 • Букуља у Аранђеловцу – капацитет 180 лежаја
 • Станишинци на Гочу – капацитета 150 лежаја
 • Рудник на Руднику – капацитет 130 лежаја
 • Шупља стена на Авали - капацитет 70 лежаја

Укупан капацитет на свим објектима је 1410 лежаја.


365 дана у години ЦДЛ креира садржаје који омогућавају деци да имају што квалитетније основе за развој својих знања и вештина: од аниматора и рекреатора за боравак у природи, преко спортских активности, забавних програма попут плеса, глуме, маскенбала, па до едукативних програма у виду квизова, радионица и излета. Садржајима осмишљеним на овакав начин, подстиче се социјализација деце, радозналост и креативност као и стицање нових знања, љубав према природи и друштву којем припадамо и које је потребно да чувамо. Акценат се посебно ставља на садржаје едукативног карактера, па је тако ЦДЛ добио на поклон књиге од бибилотека града Београда и тиме омогућио деци да, док су на рекреативном боравку, имају на располагању пажљиво одабран и сортиран фонд књига прилагођен њиховом узрасту. Такође, ЦДЛ има И сопствени фонд књига, који је на располагању деци. ЦДЛ има дугогодишњу сарадњу са Факултетом спорта и физичког васпитања и Учитељским факултетом где студенти део своје праксе обављају у објектима и учествују, заједно са наставним особљем, у креирању садржаја и побољшању квалитета услуге.


Запослени се максимално труде да својим корисницима учине боравак што пријатнијим, без обзира о којем је објекту реч. Деца у објектима ЦДЛ-а су под 24-часовном превентивном здравственом заштитом која подразумева амбуланту у сваком објекту, као и ангажовање медицинског особља по сменама. Аниматори и рекреатори веома професионално обављају свој посао, а деца која се враћају задовољна са својих зимовања, летовања или наставе у природи, јесу највеће признање које добијамо.


Облици рада који се спроводе у Центру:


 • настава у природи
 • летовање и зимовање предшколске деце
 • спортске припреме свих узраста
 • излети и екскурзије
 • едукативни кампови и радионице
 • семинари

С обзиром да ЦДЛ послује према стандардима, уведен је ИСО 9001:2008 систем менаџмента квалитетом, као и НАССР систем, који је исхрану деце учинио још безбеднијом , квалитетнијом и сигурнијом. Уведен је и БИОРОТОР –систем за пречишћавање отпадних вода на Тари.


Предности Центра дечјих летовалишта.


Установа, чији је оснивач град Београд.


Наменски изграђени објекти за организовање одмора, рекреације деце и наставе у природи.


Посебно изабране локације, од стране стручњака САНУ и природњака, на којима се налазе објекти, на одређеној надморској висини и положају са умереном планинском и бањском климом, ружом ветрова, погодне за боравак и климатски опоравак корисника.


Безбедни објекти, удаљени од градске средине, гужве и саобраћајница, ограђени, намењени само корисницима одмаралишта.


Обезбеђени додатни садржаји у оквиру комплекса одмаралишта – учионице, дискотеке, спортски терени (са травнатом и бетонском подлогом), травњаци за игру, затворени базен (на Тари), ски-школа и ски-опрема (на Тари), ТВ сале, продавнице, конгресна сала (на Авали), сале за семинаре (на Тари), игралиште (на Авали), учионице у природи, анимација и рекреација (едукативни излети, шетње, вечерњи програм, дневна забава, радионице).


Објекти располажу вишекреветим собама, које имају предност због боље организације смештаја група корисника и њихове безбедности, а нарочито због социјализације и адаптације деце.


Сваки објекат има амбуланту и 24-часовну превентивну здравствену заштиту.


Јединствен јеловник у свим одмаралиштима, прилагођен узрасту и облицима рада.


Љубазно особље са вишегодишњим искуством у угоститељству, који својим млађим колегама преносе знање и искусто специфичног односа према деци и рада са децом.


Као доказ дугогодишње традиције, и квалитетне и посебне услуге, коју Центар пружа, наши некадашњи корисници, деца из вртића и школа из читаве Србије, који су данас родитељи, са радошћу шаљу своју децу у одмаралишта ЦДЛ-а, чувајући успомене, из рамова својих фотографија, од заборава, и наша су најбоља препорука свима које са задовољством очекујемо!